Есенен сладкиш


Най-обичам, когато знам, че искам да сготвя нещо,
обаче нямам идея какво...
Влизам в кухнята и ...
магията започва.
Оттук оттам - смесвам,
експериментирам
с любими продукти
и комбинации от вкусове.
А, накрая...резултатът...
Тръпнеща в очакване,
усещам невероятно ухание,
отварям фурната и гледам
адски приятна златиста коричка,
няколко срамежливи боровинки
и страхотно апетитни запечени ябълки.

А, самата рецепта е следната:

Необходими продукти

3 яйца
300 гр. гъсто кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ванилия
3 с.л. ръжено брашно
3 с.л. лимецово брашно
3 с.л. петмез от захарна тръстика
1 с.л. кокосово масло
кората на един лимон
1 червена ябълка
1 с.л. ленено семе
2 с.л. овесени ядки
шепа боровинки

Начин на приготвяне

1. Шупвате содата в киселото мляко.
2. Добавяте яйцата, млякото, ванилията брашната, 
петмеза, кокосовото масло
    и блендирате до хомогенност, 
накрая прибавяте лимоновата кора 
и разбърквате с лъжица.
3. Подготвяте си малка правоъгълна тавичка, 
покривате я с хартия за печене
    и изливате сместа в нея. Ще бъде рядка, 
не се притеснявайте, ще се изпече.
4. Почистете и обелете ябълката, 
нарежете я на парчета и я наредете върху сместа.
5. Поръсете отгоре с овесените ядки, 
лененото семе и боровинките.
6. Печете в предварително загрята фурна 
на 200 градуса за около час.
    За да познаете, че сладкишът е изпечен, 
прокарайте клечка за зъби в средата.
    Ако клечката е суха, значи е готов, а
ко ли не - оставете го още малко да се изпече.

Ухае страхотно, а лимоновите корички 
придават уникална свежест.
Много приятен, съвсем не натрапчив 
сладък вкус се усеща.
Текстурата му е мека, може да ви се стори 
недоизпечен при разрез,
но не се притеснявайте - изпечен е и така трябва да бъде.

Да ви е сладко!

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към шоколада, нали?!
 :)

Няма коментари