Карамелизиран ябълков сладкиш

Необходими продукти

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
50 гр. краве масло /меко/
50 гр. олио
1 бакпулвер
3 големи ябълки
1 ч.ч. орехи /млени/

Начин на приготвяне

1. Яйцата се разбиват със захарта.
2. Добавя се прясното мляко и пресятото брашно.
3. Отново се разбърква, следват маслото, олиото и бакпулвера.
4. След като сместа вече е хомогенна, 
се добавят орехите и се разбърква с лъжица.
5. Сместа се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене,
    отгоре се разпръсват ябълките 
/почистени, обелени и нарязани на кубчета/.
6. Пече се на 170 градуса /предварително загрята фурна/,
    проверявайте готовността му с клечка за зъби.

Ако желаете, може да приготвите сироп 
като оставите13 с.л. захар + 3 с.л. масло 
да се карамелизират на котлона /средна степен/,
когато започне процеса на карамелизация 
се добавят няколко тънки резенчета ябълка,
изчаквате около 1-2 мин. и махате от котлона.

След като сладкишът е готов и изстинал, се залива със сиропа.
Имайте предвид, че след като изстине сиропът се втърдява.
Може да приготвите сладкиша и без него, 
достатъчно сочен и вкусен се получава. :)

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към сладкото, нали?!
 :)

Няма коментари