За всички, които обожават аромата
на домашно приготвена пита.
на домашно приготвена пита.
Изцяло ръчно замесена.
Мека, въздушна, пълна със сирене.
Уникално вкусна
и не много трудоемка.
Необходими продукти
1 ч.ч. прясно мляко
20 гр. прясна мая /1/2 пакетче/
1 с.л. олио + още малко за намазване
1 с.л. олио + още малко за намазване
2 яйца
3 ч.ч. брашно
щипка сол
щипка захар
1 с.л. оцет
сирене - 400 гр.
Начин на приготвяне
1. Размива се маята с малка част от прясното мляко
(затоплено), захарта и солта.
(затоплено), захарта и солта.
2. Постепенно се добавят яйцата (на стайна температура)
и останалите продукти:
брашното (пресято), супената лъжица олио
и супената лъжица оцет.
и супената лъжица оцет.
3. Замесва се тесто, което се разделя на 6 части,
които се разточват на правоъгълници.
Всеки правоъгълник се намазва с олио
и се слага натрошено сирене.
и се слага натрошено сирене.
4. Всяка правоъгълна част се завива на рулце,
след това на розичка.
след това на розичка.
5. Месеницата се подрежда в намаслена тава
и се оставя да втаса 1 час,
и се оставя да втаса 1 час,
като се покрива с кърпа и е хубаво да стои на топло.
6. След втасването се маже с 1 жълтък,
размит с малко прясно мляко.
размит с малко прясно мляко.
7. Пече се на 180 градуса до зачервяване.
И най-хубавото на цялата история е,
че не е нужно да сте майстори в месенето,
за да ви се получи. :)
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към сладкото, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към сладкото, нали?!
:)
Няма коментари