Днес, тортата и снимките ги прави моята половинка.
Този път аз си почивам, а той ме радва. :)
И какво по-хубаво от нещо сладичко?
Необходими продукти и начин на приготвяне
За блата
1 ванилия
150 гр. белтък
60 гр. жълтък
150 гр. захар
150 гр. брашно
50 гр. краве масло /разтопено/
1. Разбива се жълтъкът с 1/2 от захарта до побеляване.
2. Разбиват се белтъците с другата част от захарта,
докато станат на мек сняг.
3. Жълтъчената смес се добавя към белтъчната,
добавя се пресятото брашно малко по
малко,
ванилията и маслото, разбъркваме бавно с
шпатула.
4. Блатът се пече в/у хартия за печене, на 180
градуса,
предварително загрята фурна до златисто.
5. Тавата се изважда от фурната,
блатът се обръща в/у тава, покрита с
пудра захар.
6. Хартията се маха, блатът се реже на 3 равни части.
За масления крем
2 яйца
2 жълтъка
75 гр. захар
75 гр. вода
400 гр. краве масло /на кубчета, меко/
1/2 к.ч. кафе
1 ванилия
1. Прави се захарен сироп
като водата и захарта заврат на котлона.
2. Маслото се разбива с миксер
докато стане въздушно и меко.
3. Яйцата и жълтъците се разбиват заедно
докато станат въздушни и пухкави.
4. Добавя се захарния сироп към тях, миксира се.
5. Маслото се прибавя докато сместа стане
кремообразна.
6. Кремът се разделя на 2 части,
в едната от които се добавя кафето,
а в другата - ванилията.
За огледалната глазура
10 гр. желатин
145 гр. студена вода
25 гр. черен шоколад
150 гр. захар
40 гр. какао
85 гр. вода
50 гр. сладкарска сметана
1. Желатинът се накисва в 85 гр. вода.
2. В тенджера се разтапят шоколадът, захарта,
сметаната и 145 гр. вода.
3. От тази смес се излива малко в какаото,
за да се направи паста.
4. След това цялата смес се излива при какаото.
5. Отново се загрява,
добавя се разтопения желатин.
6. Сместа се прецежда 3 пъти и се оставя да изстине.
За ганаша
100 гр. сметана
100 гр. шоколад
1. Кипваме сметаната.
2. Махаме я от котлона,
добавяме шоколада към нея,
бъркаме до разтапяне на шоколада,
оставяме да се охлади.
За сглобяването на тортата се нуждаем от:
нарязаният на 3 части блат.
кафе - колкото е необходимо за напояване на блатовете.
ваниловият маслен крем.
кафеният маслен крем.
ганаш - 200 гр.
шоколадовата глазура.
разтопен черен шоколад за надписа "Оpera".
*Частите на блата не трябва да се изравняват
предварително.
*Всеки блат се напоява с кафе.
Първият блат се покрива с кафения маслен крем.
Вторият блат се покрива с ваниловия маслен крем.
Третият блат се покрива с шоколадовия ганаш.
1. Блатовете и кремовете подреждаме един върху друг
по тази структура,
оставяме я в хладилник за 10-15 мин.
2. След като я извадим от там,
обръщаме я наобратно, заливаме с
огледалната глазура.
3. Оставяме за 30 мин. да се охлади.
4. Вече се подрязват неравностите от блатовете.
5. Тортата се разрязва на 2 равни части.
6. Шоколадът се разтопява и се прави надпис
"Opera".
P.S. Заповядайте в моята
сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов
...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към шоколада, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към шоколада, нали?!
:)
Няма коментари