Необходими продукти
За блатовете
9 яйца
18 с.л. захар
18 с.л. брашно
9 с.л. олио
1 бакпулвер
2 с.л. какао
2 ванилии
За сиропиране
1 буркан компот от праскови
/по желание/
За крем 1
1 пакет нишесте ванилия
50 гр. краве масло
1 л. прясно мляко
7 -10 с.л. захар
/на вкус/
За крем 2
200 гр. краве масло
9 с.л. какао
9 жълтъка
100 гр. кафява захар
50 гр. заквасена сметана
За украса
ягоди
киви
орехи
ягоди
киви
орехи
Начин на приготвяне
1. От продуктите за блатовете правим смес
/разбиваме всички продукти с миксер/,
която разделяме на 2 равни части,
в едната от които слагаме 2 с.л. какао,
а другата оставяме така.
2. Печем на 180 градуса всеки блат до порозовяване
/около 15 мин., проверяваме с клечка за зъби/.
След изпичане, се получават 2 блата,
всеки от които разрязваме по средата,
за да се получат общо 4 броя блатове.
3. За крем 1 затопляме млякото на котлона,
като предварително сме отделили 200 мл. от него,
за да разбием нишестето.
4. Когато млякото заври, го махаме от котлона,
добавяме вече разбитото нишесте и захарта.
5. Връщаме на котлона, при непрекъснато бъркане,
на ниска степен, варим до сгъстяване.
*Внимавайте за гъстотата, за да не е прекалено,
имайте предвид, че след варенето, ще се сгъсти още.
6. След като се сгъсти, махаме от котлона
и добавяме маслото.
Ако има останали бучки, минаваме с миксер/блендер.
7. За крем 2 слагаме в тенджерка маслото
и пресяваме в него какаото,
разтапяме ги при непрекъснато бъркане,
слаба към средна степен на котлона.
8. Разбиваме на водна баня жълтъците и захарта,
докато станат на крем - около 5 минути.
*Водата в съда на дъното не бива да завира.
9. Отстраняваме от огъня и внимателно,
на тънка струйка, изливаме шоколадовата смес
при яйцата. Бъркаме с миксер на бавна скорост,
докато сместа стане хомогенна.
10. Накрая добавяме заквасената сметана,
разбъркваме с лъжица/тел.
11. Охлаждаме добре муса в хладилник.
12. Идва ред и на сглобяването.
Аз ги направих така:
кафяв блат, сиропиран с компот, отгоре крем 1,
бял блат, компот, отгоре крем 2,
кафяв блат, компот, крем 1,
бял блат, компот, крем 2.
*Внимавайте при сиропирането,
за да не станат блатовете твърде напоени.
Аз използвам един малък черпак,
гледам да няма ненапоена част от блата,
но и да не е прекалено много.
13. Украсих с няколко нарязани ягодки,
малко смлени орехи по краищата и тук там киви.
Тортата е уникална,
особено след като престои малко!
особено след като престои малко!
Да ви е сладко! :)
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към шоколада, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към шоколада, нали?!
:)
Няма коментари