Домашна торта


Необходими продукти

За блатовете

9 яйца
18 с.л. захар
18 с.л. брашно
9 с.л. олио
1 бакпулвер
2 с.л. какао
2 ванилии

За сиропиране

1 буркан компот от праскови
/по желание/

За крем 1

1 пакет нишесте ванилия
50 гр. краве масло
1 л. прясно мляко
7 -10 с.л. захар
/на вкус/

За крем 2

200 гр. краве масло

9 с.л. какао
9 жълтъка
100 гр. кафява захар
50 гр. заквасена сметана

За украса

ягоди
киви
орехи

Начин на приготвяне

1. От продуктите за блатовете правим смес
    /разбиваме всички продукти с миксер/,
    която разделяме на 2 равни части,
    в едната от които слагаме 2 с.л. какао,
    а другата оставяме така.
2. Печем на 180 градуса всеки блат до порозовяване
    /около 15 мин., проверяваме с клечка за зъби/.
    След изпичане, се получават 2 блата,
    всеки от които разрязваме по средата,
    за да се получат общо 4 броя блатове.
3. За крем 1 затопляме млякото на котлона,
    като предварително сме отделили 200 мл. от него,
    за да разбием нишестето.
4. Когато млякото заври, го махаме от котлона,
    добавяме вече разбитото нишесте и захарта.
5. Връщаме на котлона, при непрекъснато бъркане,
    на ниска степен, варим до сгъстяване.
    *Внимавайте за гъстотата, за да не е прекалено,
    имайте предвид, че след варенето, ще се сгъсти още.
6. След като се сгъсти, махаме от котлона 
    и добавяме маслото.
    Ако има останали бучки, минаваме с миксер/блендер.
7. За крем 2 слагаме в тенджерка маслото 
    и пресяваме в него какаото, 
    разтапяме ги при непрекъснато бъркане,
    слаба към средна степен на котлона.
8. Разбиваме на водна баня жълтъците и захарта, 
    докато станат на крем - около 5 минути. 
    *Водата в съда на дъното не бива да завира.  
9. Отстраняваме от огъня и внимателно, 
    на тънка струйка, изливаме шоколадовата смес 
    при яйцата. Бъркаме с миксер на бавна скорост, 
    докато сместа стане хомогенна. 
10. Накрая добавяме заквасената сметана,
      разбъркваме с лъжица/тел.
11. Охлаждаме добре муса в хладилник. 
12. Идва ред и на сглобяването.
      Аз ги направих така:
      кафяв блат, сиропиран с компот, отгоре крем 1,
      бял блат, компот, отгоре крем 2,
      кафяв блат, компот, крем 1,
      бял блат, компот, крем 2.
      *Внимавайте при сиропирането,
      за да не станат блатовете твърде напоени.
      Аз използвам един малък черпак, 
      гледам да няма ненапоена част от блата,
      но и да не е прекалено много.
13. Украсих с няколко нарязани ягодки,
       малко смлени орехи по краищата и тук там киви.

Тортата е уникална,
особено след като престои малко!

Да ви е сладко! :)

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към шоколада, нали?!
 :)

:

Няма коментари