Погача със сирене

декември 07, 2017


Необходими продукти

За тестото

150 мл. прясно мляко
650 гр. брашно +
150 мл. вода
1 кубче мая 
50 мл. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце

За плънката

200-300 гр. сирене
1 белтък

За намазване

50-60 гр. олио
50-60 гр. масло

За поръсване

1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам

Начин на приготвяне

1. Разтваряме маята, захарта
    и малко от брашното в топлата вода,
    оставяме да шупне.
2. В съд се наливат топлото прясно мляко,
    яйцето, олиото, шупналата мая
    и постепенно брашното и солта,
    меси се меко тесто.
3. Без да втасва, тестото се разделя на 3 части
    от по 250 гр. , 350 гр. , 450 гр.
4. Топчетата се оставят 10 мин. да починат.
5. За намазването - разтапяме маслото, добавяме олиото.
6. За плънката - натрошаваме сиренето, добавяме белтъка.
7. Най-голямото топче се разточва на тънка кора,
    голяма колкото лист хартия за печене,
    прехвърляме я върху парчето хартия.
8. Намазваме я с маслената смес.
9. Същото се повтаря и с останалите части,
    като всяка част е по малка от предходната,
    намасляваме винаги.
10. Подреждаме листата тесто едно върху друго, 
      в средата на питката се слага ракиена чашка,
      реже се на 8 части.
11. В края на всяка кора се поставя от плънката
      (сирене и белтък) и се навива като кифлички
      (2 x 2 срещуположни части; една срещу друга).
12. След като се навие, питката се мести в тава,
      покрита с хартия за печене,
      маже се със жълтък и прясно мляко, 
      поръсва се със сусам.
13. Пече се на 180 градуса, 
      в незагрята фурна, около 30 мин.

Много лесна и бърза.
Страшно вкусна!

Да ви е сладко!

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)


You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Представена публикация

Над нещата

Някъде там. На високо. Над целия град. Над всички проблеми. Над всички хора. Над нещата. Някъде там. Където...

Google+ Followers