Необходими продукти
За тестото
150 мл. прясно мляко
650 гр. брашно +
150 мл. вода
1 кубче мая
50 мл. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
За плънката
200-300 гр. сирене
1 белтък
За намазване
50-60 гр. олио
50-60 гр. масло
За поръсване
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам
Начин на приготвяне
1. Разтваряме маята, захарта
и малко от брашното в топлата вода,
оставяме да шупне.
2. В съд се наливат топлото прясно мляко,
яйцето, олиото, шупналата мая
и постепенно брашното и солта,
меси се меко тесто.
3. Без да втасва, тестото се разделя на 3 части
от по 250 гр. , 350 гр. , 450 гр.
4. Топчетата се оставят 10 мин. да починат.
5. За намазването - разтапяме маслото, добавяме
олиото.
6. За плънката - натрошаваме сиренето, добавяме
белтъка.
7. Най-голямото топче се разточва на тънка кора,
голяма колкото лист хартия за печене,
прехвърляме я върху парчето хартия.
8. Намазваме я с маслената смес.
9. Същото се повтаря и с останалите части,
като всяка част е по малка от
предходната,
намасляваме винаги.
10. Подреждаме листата тесто едно върху друго,
в средата на питката се слага
ракиена чашка,
реже се на 8 части.
11. В края на всяка кора се поставя от плънката
(сирене и белтък) и се навива
като кифлички
(2 x 2 срещуположни части; една
срещу друга).
12. След като се навие, питката се мести в тава,
покрита с хартия за печене,
маже се със жълтък и прясно
мляко,
поръсва се със сусам.
13. Пече се на 180 градуса,
в незагрята фурна, около 30 мин.
Много лесна и бърза.
Страшно вкусна!
Да ви е сладко!
P.S. Заповядайте в моята
сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
Няма коментари