Необходими продукти
500 гр. брашно
20 гр. сол
150 мл. топла вода
7 гр. суха мая
15 гр. захар
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
100 гр. черни обезкостени маслини
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното.
2. В отделен съд смесваме топлата вода,
маята и захарта,
разбъркваме до разтваряне на
маята
и оставяме да шупне.
3. Към пресятото брашно добавяме солта и
разбъркваме.
4. Следва мекото масло и отново
разбъркваме.
5. Добавяме на части вече шупналата мая и
млякото
като месим непрекъснато.
6. Омесваме средно меко тесто и го
оставяме в чиста купа,
покрита със стреч фолио, на
топло, да утрои обема си.
7. След като вече е втасало, добавяме
маслините
и оформяме хляба.*
8. Оставяме хляба отново да утрои обема
си,
вече поставен върху хартия
за печене
в съответната тава.
Преди да го сложим във
фурната,
правим няколко разреза,
поръсваме леко с брашно отгоре.
9. Печем на 180 градуса, предварително
загрята фурна,
за около 40-50 мин.,
непрекъснато наблюдаваме.
10. След като хлябът е готов,
оставяме го на
решетка да си почине за известно време.
* Аз разделих тестото на 2 равни
части,
за да се получат 2 по-малки
хляба,
единият от които с маслини, а
другият - без.
Страшно вкусни стават и двата хляба.
Много хрупкава коричка отвън и много мекички отвътре.
Толкова бързах да опитам,
че не ми се получиха снимките в разрез,
защото с едната ръка ядях, а с другата снимах. :D
Няма по-хубаво от домашното! :)
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
Няма коментари