Хляб

февруари 01, 2018


Необходими продукти
500 гр. брашно
20 гр. сол
150 мл. топла вода
7 гр. суха мая
15 гр. захар
50 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко
100 гр. черни обезкостени маслини

Начин на приготвяне

1. Пресяваме брашното.
2. В отделен съд смесваме топлата вода, маята и захарта,
    разбъркваме до разтваряне на маята
и оставяме да шупне.
3. Към пресятото брашно добавяме солта и разбъркваме.
4. Следва мекото масло и отново разбъркваме.
5. Добавяме на части вече шупналата мая и млякото
    като месим непрекъснато.
6. Омесваме средно меко тесто и го оставяме в чиста купа,
    покрита със стреч фолио, на топло, да утрои обема си.
7. След като вече е втасало, добавяме маслините
    и оформяме хляба.*
8. Оставяме хляба отново да утрои обема си,
    вече поставен върху хартия за печене
в съответната тава.
    Преди да го сложим във фурната,
правим няколко разреза,
    поръсваме леко с брашно отгоре.
9. Печем на 180 градуса, предварително загрята фурна,
    за около 40-50 мин., непрекъснато наблюдаваме.
10. След като хлябът е готов,
      оставяме го на решетка да си почине за известно време.

* Аз разделих тестото на 2 равни части, 
   за да се получат 2 по-малки хляба, 

   единият от които с маслини, а другият - без. 



Страшно вкусни стават и двата хляба.
Много хрупкава коричка отвън и много мекички отвътре.
Толкова бързах да опитам, 
че не ми се получиха снимките в разрез,
защото с едната ръка ядях, а с другата снимах. :D

Няма по-хубаво от домашното! :)

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)

You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Представена публикация

Над нещата

Някъде там. На високо. Над целия град. Над всички проблеми. Над всички хора. Над нещата. Някъде там. Където...

Google+ Followers