Козунак

април 07, 2018


Необходими продукти

1 кг. брашно
150 гр. захар + за поръсване
3 яйца + 1 за намазване
200 мл. прясно мляко
125 гр. краве масло
1 кубче жива мая
1 пак. локум
кората на 1 лимон
конфитюр



Начин на приготвяне

1. Стопляме 1 к.ч. вода в микровълнова фурна
    (водата трябва да е достатъчно топличка, 
    за да си държим пръста вътре без проблем),
    добавяме 50 гр. захар, начупваме маята вътре,
    разбъркваме докато маята се разтвори и оставяме да шупне.
2. Пресяваме 500 гр. брашно в голяма тава,
    правим си кладенче.
3. След като маята вече е шупнала,
    я добавяме в кладенчето на брашното и започваме 
    да замесваме лепкаво тесто.
4. Постепенно добавяме 3-те разбити с вилица яйца,
    в които предварително сме сложили настърганата
    лимонова кора. (Яйцата трябва да са леко топли,
    наподобяващи топлината на шупнала мая, която добавихме.
    За целта аз стоплих разбитите яйца за има няма 30 сек.
    в микровълновата фурна, колкото да се загрее купичката,
    която да им отдаде от топлината си и да ги стопли.)
5. Прясното мляко също топлим, добавяме захарта в него,
    разбъркваме и постепенно прибавяме към тестото.
6. Докато месим тестото, което става много лепкаво,
    взимаме от останалото брашно и леко добавяме в сместа;
    колкото да може да се меси.
7. След като сме приключили с добавянето на яйцата 
    и млякото, започваме да добавяме по малко течното 
    и топло краве масло.
8. Тестото става доста мазно, но не забравяме да си помагаме
    като използваме от останалото брашно.
9. След като замесим меко и леко лепкаво брашно,
    го оставяме в намаслена тенджера, покрита с капак.
10. За да съм сигурна, че е достатъчно топло,
      завих тенджерата с няколко връхни дрехи/одеяла
      и оставих да втаса за час.
11. След като тестото вече беше удвоило обема си,
      го разделих на 2 части. (Едната беше по-голяма - 900 гр.,
      а другата по-малка - около 500 гр. Направих така,
      за да мога да направя 2 козунака с различна плънка,
      които да поставя в различен размер тава.)
12. Тестото от 900 гр. разделих на 3 равни части,
      всяка от които по 300 грама.
13. Разточих всяка част на елипса, сравнително тънка,
      в края на която сложих 10 парченца локум.
      (Тъй като парчетата локум бяха много големи,
      разделих всяко парче от кутийката на 3 равни части,
      за да ми се получат 30 парченца локум).
      Завих на руло и продължих с останалите части.
14. След като ми се получиха 3 рула, всяко от които,
      с по 10 парченца локум, започнах да ги сплитам.
15. Събрах 3-те части, подпъхнах ги една в друга,
      изплетох плитка, като гледах козунака да е равномерен,
      за да се изпече както трябва навсякъде.
16. Вече готовата плитка поставих в голяма тава,
      покрита с хартия за печене.
17. Поставих стреч фолио отгоре и оставих да втаса отново.
18. С другата част от тестото процедирах по същия начин.
      Разделих на 3 равни части - всяка част по окол 170 гр.,
      разточих всяка част на елипса, обаче вместо локум
      намазах с домашен конфитюр от сини сливи. 
19. Отново завих на руло, изплетох плитка, 
      поставих в съответната форма, покрита с хартия за печене,
      покрих със стреч фолио.
20. Втасването ми траеше 1ч. и 30 мин.,
      след което намазах козунаците;
      единият с жълтък, другият с белтък,
      поръсих със захар и реших да оползотворя цялото яйце,
      намазвайки съответно този с жълтък - и с белтък
      и обратното. Сложих още малко захар отгоре.
21. Пекох в предварително загрята фурна на 200 градуса,
      която веднага след като сложих козунаците намалих на 170,
      за 35 мин.
22. След като поизстинаха увих в стреч фолио, 
      за да не изсъхват.


*Надявам се да съм се изказала достатъчно ясно,
  може да си направите 2 еднакви козунака,
  3 по-малки, 1 огромен или каквото ви сърце иска.
  От към украса и плънка също. Дерзайте! :)



Още докато го снимах - топъл топъл,
не се сдържах и го опитах - много мек и вкусен.
Та половината замина... :D

Голям мерак имам да се науча да ги правя перфектни...
не знам кога, но един ден ще станат. 
Както се казва всичко идва с постоянство и упоритост.



P.S. Заповядайте в моята сладка група във Фейсбук - тук.
       Целта ми е да създам най-голямата сладка група,
       независимо дали става въпрос за здравословни,
       вегански, вегетариански или съвсем нормални рецепти със захар,
       която да е сладка не само на снимки, но и на приказки.

       Щастие, хармония и сладост!


You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Представена публикация

Над нещата

Някъде там. На високо. Над целия град. Над всички проблеми. Над всички хора. Над нещата. Някъде там. Къде...

Google+ Followers