Домашна козуначена торта




Необходими продукти

500 гр. стар козунак
(рецепта за домашен козунак може да видите - тук)
3 яйца
500 мл. прясно мляко
7 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
есенция ром
2 банана


Начин на приготвяне

1. Нарязах козунака на филийки, с дебелина 2-3 см.,
    след което всяка филийка нарязах на още 4-5 по-малки 
    парчета (кубчета).
2. Разбих с миксера 3-те жълтъка, брашното, 5 с.л. захар и 
    250 мл. мляко до бухване.
3. Кипнах останалите 250 мл. прясно мляко на котлона,
    след което преместих тенджерата, добавих на тънка струя
    сместа от жълтъците при непрекъснато бъркане,
    върнах тенджерата на котлона и го намалих наполовина.
4. Бърках сместа постоянно докато се сгъсти.
5. След като придоби консистенция на боза, 
    премахнах от котлона, добавих маслото, разбърках,
    оставих да поизстине малко, добавих есенция ром.
6. През това време разбих белтъците 
с 2-те с.л. останала захар на сняг.
7. Започнах да добавям поетапно белтъците към млечната смес,
    използвайки дървена лъжица, бъркайки внимателно.
8. След като станах готова с крема,
    нарязах 2-та банана на колелца.
9. Кремът беше още топъл, започнах да сглобявам тортата.
10. Поставих малка част от крема на дъното на съда
      (в моя случай - йенска тенджера), следват парчета козунак,
      обилен слой крем, ред банани и така докато свършим
      всички продукти.
11. Завих със стреч фолио, на което продупчих няколко дупки,
      оставих в хладилника за една нощ.


Тортата става много вкусна!
Кремът е страшно лек, сладък и много ефирен.
Моят козунак беше с локум, така че се получи много вкусно.
Накрая украсих с пресни ягоди за свежест.

*Ако искате тортата да стане много сочна,
  може да напоите предварително козунака в топло 
  прясно мляко, защото докато я сглобявате,
  кремът поизстива и е възможно козунакът да не се напои
  много, но така или иначе вкусът е гарантиран! :)

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)

Няма коментари