Пица "Маргарита"

юни 14, 2018




Необходими продукти

За тестото

500 гр. брашно тип 00
310 мл. вода
3 гр. суха мая
15 мл. зехтин
15 гр. сол

За соса

500 гр. домати на кубчета (консерва)
2 моркова
1 глава лук
5 скилидки чесън
2 с.л. олио
1 с.л. зехтин
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. сух босилек
1 с.л. сух риган
2 с.л. захар
1 с.л. сол
  
Добавки

100 гр. моцарела
пресен босилек



Начин на приготвяне

Тестото

1. Пресяваме брашното.
2. Добавяме маята към него и разбъркваме добре.
3. Следват водата и зехтина, които слагаме на 2 пъти.
4. Докато разбъркваме, добавяме солта.
5. Започваме да месим тестото,
което е доста лепкаво и меко.
6. В началото трудно се меси, защото залепва,
    но след това то започва да се отделя от пръстите
    и това олеснява месенето.
7. Тестото е готово, след като вече
може да оформим топчица -
    мека и гладка, която да оставим да втасва,
    след около 20 минути месене.
8. Поставяме в голяма набрашнена купа,
    завиваме със стреч фолио, 
    оставяме да втаса в хладилник за 48 часа.

Сосът

Приготвяме го в деня на печене на пицата 
(48 ч. след приготвянето на тестото)

1. Почистваме лука, чесъна и морковите.
2. Зеленчуците нарязваме на ситно.
3. Загряваме тигана, след което слагаме олиото да загрее.
4. Следват зеленчуците и разбъркваме периодично.
5. След като морковите започнат да омекват,
    добавяме зехтина, разбъркваме, а след него и доматите.
6. При намален котлон, оставяме соса да се редуцира,
    прибавяме и подправките.
7. Периодично разбъркваме соса докато стане готов.
8. Трябва морковите да са омекнали и 
    консистенцията му да наподобява пюре - гъста.
9. След като сосът е готов, започваме да приготвяме пицата.

Пицата

1. Преместваме вече втасалото тесто върху набрашнен плот.
2. Тестото разделяме на 3 равни части - за 3 пици.
3. Оформянето на тестото става по следния начин:
    взимаме топчето тесто,
    започваме леко да го притискаме в
средата с кокълчетата 
    на пръстите ни като гледаме да го разстиламе настрани;
    внимателно го притискаме с пръсти
и издърпваме настрани;
    трябва да се получи правоъгълник с дебелина около 1 см;
    когато вече тестото е с желаната форма, 
    спираме да натискаме и оставяме по-дебел ръб,
    за да се превърне във вкусна и хрупкава коричка.
4. Тестото трябва да оформяме върху набрашнена повърхност,
    поставяме отгоре 2 с.л. от соса, разстиламе ги,
    следва 50 гр. накъсана моцарела и
няколко листенца пресен босилек.
5. Фурната е предварително загрята на 220 градуса,
    пицата печем за 10 минути.
6. Когато я хванем за края и може да я повдигнем цялата,
    значи е готова - хрупкава и тънка.
7. След като я извадим,
оставяме върху решетка да изстине,
    добавяме останалата моцарела на парченца,
    няколко свежи листа босилек и поръсваме със зехтин.

Страхотна пица се получава - хрупкава коричка,
тънко разточено тесто, чуден сос,
 моцарела и свеж босилек.
Класика в жанра!

Няма да съжалявате! :)

* Това е и първата ми рецепта, с която взех участие 
   в страхотното кулинарно списание "So into Food".
   (Може да се каже, че една моя малка мечта вече е изпълнена.)
   Броят може да изтеглите оттук.

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)


You Might Also Like

0 коментара

Popular Posts

Представена публикация

Над нещата

Някъде там. На високо. Над целия град. Над всички проблеми. Над всички хора. Над нещата. Някъде там. Където...

Google+ Followers