Необходими продукти
За тестото
500 гр. брашно тип 00
310 мл. вода
3 гр. суха мая
15 мл. зехтин
15 гр. сол
За соса
500 гр. домати на кубчета (консерва)
2 моркова
1 глава лук
5 скилидки чесън
2 с.л. олио
1 с.л. зехтин
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. сух босилек
1 с.л. сух риган
2 с.л. захар
1 с.л. сол
Добавки
100 гр. моцарела
пресен босилек
Начин на приготвяне
Тестото
1. Пресяваме брашното.
2. Добавяме маята към него и
разбъркваме добре.
3. Следват водата и зехтина, които
слагаме на 2 пъти.
4. Докато разбъркваме, добавяме солта.
5. Започваме да месим тестото,
което е доста лепкаво и меко.
6. В началото трудно се меси, защото
залепва,
но след това то започва
да се отделя от пръстите
и това олеснява месенето.
7. Тестото е готово, след като вече
може да оформим топчица -
мека и гладка, която да
оставим да втасва,
след около 20 минути
месене.
8. Поставяме в голяма набрашнена купа,
завиваме със стреч
фолио,
оставяме да втаса в
хладилник за 48 часа.
Сосът
Приготвяме го в деня на печене на
пицата
(48 ч. след приготвянето на тестото)
1. Почистваме лука, чесъна и морковите.
2. Зеленчуците нарязваме на ситно.
3. Загряваме тигана, след което слагаме
олиото да загрее.
4. Следват зеленчуците и разбъркваме
периодично.
5. След като морковите започнат да
омекват,
добавяме зехтина, разбъркваме,
а след него и доматите.
6. При намален котлон, оставяме соса да
се редуцира,
прибавяме и подправките.
7. Периодично разбъркваме соса докато
стане готов.
8. Трябва морковите да са омекнали
и
консистенцията му да
наподобява пюре - гъста.
9. След като сосът е готов, започваме
да приготвяме пицата.
Пицата
1. Преместваме вече
втасалото тесто върху набрашнен плот.
2. Тестото разделяме на 3 равни части -
за 3 пици.
3. Оформянето на тестото става по
следния начин:
взимаме топчето тесто,
започваме леко да го
притискаме в
средата с кокълчетата
на пръстите ни като
гледаме да го разстиламе настрани;
внимателно го притискаме
с пръсти
и издърпваме настрани;
трябва да се получи
правоъгълник с дебелина около 1 см;
когато вече тестото е с
желаната форма,
спираме да натискаме и
оставяме по-дебел ръб,
за да се превърне във
вкусна и хрупкава коричка.
4. Тестото трябва да оформяме върху
набрашнена повърхност,
поставяме отгоре 2 с.л.
от соса, разстиламе ги,
следва 50 гр. накъсана
моцарела и
няколко листенца пресен босилек.
5. Фурната е предварително загрята на
220 градуса,
пицата печем за 10
минути.
6. Когато я хванем за края и може да я
повдигнем цялата,
значи е готова - хрупкава
и тънка.
7. След като я извадим,
оставяме върху решетка да изстине,
добавяме останалата
моцарела на парченца,
няколко свежи листа
босилек и поръсваме със зехтин.
Страхотна пица се получава - хрупкава
коричка,
тънко разточено тесто, чуден сос,
моцарела и свеж босилек.
Класика в жанра!
Няма да съжалявате! :)
* Това е и първата ми рецепта, с която взех
участие
в страхотното кулинарно
списание "So into Food".
(Може да се каже, че една
моя малка мечта вече е изпълнена.)
Броят може да
изтеглите оттук.
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук
група - тук.
... защото
всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
Няма коментари