Необходими продукти
тортила питки
пресни картофи
моркови
зелени чушки
лук
айсберг
домати
кисело мляко
сирене
чесън
зехтин
сух копър
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне
1. Измих картофите и ги нарязах на 8-ки,
защото бяха сравнително малки.
Тъй като бяха пресни, а аз много ги харесвам с кората
- не съм ги белила.
2. Морковите обелих и разрязох на 2 през средата,
след което наполовина по дължина.
3. Смесих ги в една голяма купа (моркови, картофи)
овкусих със зехтин, сол, черен,
червен пипер и сух копър -
разбърках много добре и ги поставих
върху хартия за печене
в тавата от фурната (голяма и плоска).
Разпределих ги по цялата тава,
за да се изпекат разномерно.
Пекох в загрята фурна на 200 градуса за около 30 мин.
или докато хванат златист загар.
4. Лукът обелих и нарязах на тънки полумесеци -
сложих го в нагорещен зехтин (малко количество)
и го оставих да стане златист като го разбърквах периодично.
5. Чушките почистих и наситних
на много тънки кръгчета.
Сложих ги в тиганчето, добавих и още малко зехтин,
а лукът извадих и го поставих
в купичка с похлупак, за да се задуши.
6. Пресните зеленчуци - доматите и айсберга -
почистих и нарязах на ситно.
7. Сосът приготвих като разбих киселото мляко,
добавих натрошено сирене, малко зехтин, сол,
сух копър, черен пипер и стрит чесън.
8. Последната част - затоплянето на питките -
в нагорещен тиган с малко зехтин -
за няколко секунди от всяка страна
и сме готови за сглобяването!
9. Първо намазах питката със сос, след което добавих
айсберг, домати, лук, чушка, моркови и накрая пак сос.
За гарнитура - картофки!
Точни мерки не съм писала,
защото много зависи кой колко
тортили иска да си направи.
Ако имате голяма фамилия и готвите често за тях
- със сигурност ще може да прецените
колко точно продукти ви трябват.
Същото се отнася и за малките семейства.
Страшно вкусни стават, наистина.
Изобщо по нищо не отстъпват на дюнерите
- даже ги превъзхождат. :)
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
Няма коментари