Необходими продукти
3 яйца
1/2 - 1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 пакетче бакпулвер
70 гр. микс печени ядки
150 гр. черен шоколад
1 с.л. масло (кокосово/краве)
1 с.л. какао
5 с.л. олио
Начин на приготвяне
1. Разбих яйцата със захарта до пухкава смес.
(Аз сложих 1/2 чаена чаша захар,
но ако обичате сладко сложете поне 1 цяла ч.ч.,
защото аз не исках да е много сладък.)
2. Добавих пресятото брашно, млякото,
олиото и бакпулвера. Миксирах до хомогенност.
3. Разделих сместа на 2 части.
В едната добавих какаото и ядките
и разбърках добре, за да се смесят,
другата я оставих така както си е.
4. В намаслена и набрашнена тавичка
излях бялата смес. Отгоре следва и какаовата.
5. Преди да сложа във фурната,
поръсих със 100 гр. наситнен шоколад
(оставих парченцата по-големи,
за да се разтича шоколада при отхапване).
6. Пекох в предварително загрята фурна
на 180 градуса - 25 мин. само отдолу,
след това отдолу и отгоре за още 20 мин.
7. След като извадих кекса, го покрих с торбичка
и отгоре сложих кърпа, за да се задуши.
Когато изстина го залях с останалия шоколад
и отгоре сложих кърпа, за да се задуши.
Когато изстина го залях с останалия шоколад
(разтопен с малко кокосово масло в микровълновата),
поръсих с останалите нарязани ядки.
* Винаги може да проверите кекса с клечка за зъби,
за да знаете кога точно е готов.
(Ако има течна смес по клечката - трябва му още време.)
*Внимавайте при разтопяването на шоколада
в микровълновата, за да не стане за боклука.
Трябват му няколко секунди, за да стане мек,
разбъркайте, добавете течното масло
и сме готови! :)
* Кексът е много приятен, в моя случай не много сладък,
но идеално балансиращ се с течните парченца шоколад.
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
Няма коментари