Сладко от ябълки (печено)

Ето го и моето първо домашно ябълково сладко!
Много съм щастлива, че стана супер лесно,
много вкусно и точно такова,
каквото си го представях 
- гъсто, с кехлибарен цвят!


Необходими продукти

1,5 кг. ябълки
650 гр. захар
300 мл. вода
кората на 1 лимон
няколко капки лимон
канела

Начин на приготвяне

1. Измих, обелих и почистих ябълките.
2. Нарязах ги на малки кубчета.
3. Сложих ги в голяма и дълбока тава,
    отгоре поръсих със захарта,
добавих водата, разбърках хубаво,
    оставих около 10 мин. да престоят, докато фурната загрее.
4. Пекох 30 минути на 160 градуса,
    след това още 45 минути на 180 гр.
    На всеки 15 мин. разбърквах с дървена лъжица.
5. Когато сладкото се сгъсти, го извадих от фурната, 
    добавих лимоновите капки, 
настърганата кора и малко канела.
6. Веднага сложих в бурканчета,
    които обърнах с капачката надолу и оставих да изстинат.

Ако искате да приготвите по-голямо количество,
следвайте следните мерни единици:
2 части ябълки, 1 част захар, 1/2 част вода.

При мен излязоха точно 4 бурканчета,
(1 голям - около 700 мл, 2 по-малки (150-200 мл),
едно много мъничко бурканче - 50 мл. 
и ми остана смес за още едно малко бурканче,
която оставих да пробваме на момента!


P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

Няма коментари