Кюфтета по чирпански

Необходими продукти

500 - 600 гр. кайма
5 картофа (средно големи)
250 гр. грах (консерва)
2 моркова (големи)
1 гл. лук (средно голяма)
1 зелена чушка (голяма)
200 гр. домати (консерва)
червен пипер
черен пипер
кимион
магданоз
3 с.л. брашно
1 к.ф. вода
сол

Начин на приготвяне

1. Овкусих каймата със сол, черен пипер и кимион.
2. Оформих средно големи кюфтенца, които изпържих.
3. След като ги извадих от олиото, 
подредих върху кухненска хартия,
    за да се отцеди излишната мазнина.
4. Лукът и чушката нарязах на ситно,
    морковите на кръгчета, а картофите на 8-ки.
5. Задуших лука и чушката в малко олио - до омекване,
    добавих картофите и морковите при непрекъснато бъркане.
6. След около 2 мин. добавих 1 с.л. червен пипер 
и продължих да бъркам за около още 2 мин., 
след което добавих консвервата с домати.
7. Долях с вода тенджерката и оставих манджата да ври 
    под леко открехнат похлупак 
докато зеленчуците се сварят напълно.
8. Овкусих със сол и черен пипер, 
добавих кюфтенцата и отцедения грах.
9. Оставих още малко на котлона, 
за да се смесят всички вкусове, след което го изключих.
10. Застройката направих като размих 
3 с.л. брашно с 1 к.ч. вода,
      добавих малко от манджата към застройката, 
за да се темперира, след което изсипах 
застройката в тенджерата и оставих на котлона.
11. Най-накрая поръсих с наситнен магданоз.

Една много любима моя манджа, 
която винаги ми напомня на детските години! :)

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

Няма коментари