Мекици

Необходими продукти

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода
1 пак. суха мая
1 кг. брашно

Начин на приготвяне

1. Маята се шупва в топлото прясно мляко.
2. Содата се шупва в киселото мляко.
3. Всички течни съставки се бъркат с телчето на миксера,
    което е предназначено за месене на тесто.
4. Постепенно се прибавя и брашното,
    докато се получи меко и разтегливо тесто.
5. Намазва се с олио, покрива се със стреч фолио,
    оставя се вечерта в хладилник.
6. На сутринта се оставя за известно време на топло,
    като, ако не е достатъчно гъсто, 
    се добавя още малко брашно и се доомесва на ръка.
7. Мекиците се пържат в силно загрято олио,
късат се и все оформят с намаслени ръце.

* Сместа трябва да е достатъчно гъста, 
за да се оформят питките,
   но и същевременно мека и лека.
* Когато ги извадите от тигана, 
поставете върху хартия за печене,
   за да се отдели излишната мазнина.
* Мекиците са разкошни, най-хубавото е, 
   че не се втвърдяват след като изстинат.

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

Няма коментари