Морковена торта


Ще ядем, ще ядем вкусна торта с крем!
Честит 24-ти рожден ден на мен!

:)

Наобходими продукти

За блата

2 яйца
3/4 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 средно големи моркова
цитрусова есенция
2 с.л. захар
3 с.л. мед
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
100 гр. орехи

За крема

200 гр. крема сирене
250 гр. маскарпоне
1/3 ч.ч. пудра захар
кората на 1 лимон

За сиропа

1 ч.ч. вода
2 с.л. захар
1 пакетче ментов чай

Начин на приготвяне

Блат

1. Разбих яйцата и добавих овесените ядки.
2. Следва топлото мляко, меда 
и оставяне настрани до набъбване на ядките.
3. Почистих и настъргах морковите, 
поръсих със захарта и оставих настрана.
4. Когато овесените ядки омекнаха, добавих брашното,
    бакпулвера, ванилията и есенцията, 
разбърках с лъжица до хомогенна смес.
5. Накрая добавих нарязаните на дребно орехи 
(оставих малко за украса).
6. Пекох в малка тавичка с диаметър 15 см. 
на 150 градуса за около 50 мин.
    Може и просто да разделите сместа на 2 равни части 
и да ги изпечете една след друга, 
    за да сте сигурни, че са добре изпечени. 
Проверявайте с клечка.
7. Когато стана готово, оставих големия блат да изстине 
и след това го разрязах на 2.

Крем

1. Разбърках с лъжица крема сиренето.
2. Добавих маскарпонето и отново с леки движения ги смесих.
3. Следва пудрата захар и настърганата лимонова кора.
4. След хомогенно разбъркване кремът вече е готов.

Сироп

1. Заврях водата на котлона.
2. Добавих захарта, разбърках.
3. Когато се разтвори захарта, 
    изключих котлона и добавих пакетчето чай
    като похлупих касеролата, за да се задуши за 2-3 мин.

Сглобяване

1. Изстиналите блатове напоих с горещия сироп.
2. Крема разделих на 2 части:
едната част за съединяване на двата блата,
    а другата за покриване на най-горния 
и леко измазване отстрани.
3. Завърших с накълцани орехи.

Оставяме за една вечер в хладилник, за да стегне и да се напои.
На следващия ден е чудна:
много вкусна с лек сладникав ефект,
напълно достатъчен, за да задоволи всички нужди за сладко,
плътни и сочни орехови блатове, разкошен крем.
Силно препоръчвам!

*Крема сиренето е хубаво да е по-гладко и кремообразно, 
без остър и кисел вкус! :)

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!



Няма коментари