Козунак с бадеми и червени боровинки



Необходими продукти

500 гр. брашно
3 яйца
130 гр. захар
200 гр. кисело мляко
1 пак. суха мая
100 мл. олио
50 гр. сушени червени боровинки
настъргана кора от лимон/мандарина
цитрусова есенция 
50 мл. Бейлис
бадеми


Начин на приготвяне

1. Накиснах червените боровинки в бейлис + малко вода,
колкото да покрие всички боровинки.
2. Прибавих маята към млякото,
разбърках добре до хомогенна бежова кашичка.
3. Разбих с телче захарта и яйцата (2 жълтъка, 3 белтъка).
4. Добавих млякото към яйцата, 
есенцията и лимоновите корички.
5. Започнах да разбивам с телчето,
прибавяйки поетапно пресятото брашно.
6. Когато вече не можех да използвам телчето, 
започнах да замесвам тестото с ръце на плот.
7. След като цялото брашно се усвои, 
започнах да добавям от олиото, по малко.
8. Използвах около 80 мл. олио,
докато се получи меко и еластично тесто,
другото използвах за помощ при оформянето на рулата
и съответно плитката накрая.
9. Оставих тестото за около 2 часа да удвои обема си.
10. След което го разделих на 3 равни части,
поразтелих ги в дълги правоъгълници, 
поръсих с накълцаните бадеми 
и напоените червени боровинки.
11. Така процедирах и с 3-те части 
като всяка от тях навих на руло.
12. След това изплетох плитка, 
която оставих да втаса още 1 час.
13. Намазах с останалия жълтък, 
поръсих със захар и още бадеми.
14. Пекох в малка йенска тавичка в гореща фурна 
на 170-180 градуса до суха клечка.

Тъй като беше станало вече полунощ и бях много изморена,
малко предържах козунака във фурната, но като цяло се получи много вкусен, сладък и засищаш!

*И защото нямах прясно мляко, 
малко поекспериментирах с киселото и маята.
**Препоръчвам втасването да се случи на топло.
***Тестото е лепкаво и меко, няма проблеми, не се плашете.
****Изкарайте всички продукти от хладилника предваритено.
Те трябва да бъдат с еднаква стайна температура.

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

Няма коментари