Ябълков пай


Необходими продукти

800 гр. сладки ябълки
400 гр. обикновени бисквити
125 гр. краве масло
1 лимон
ванилия
канела

За тестото: 

2:1:1 - брашно:захар:вода

Начин на приготвяне

1. Ябълките се обелват, почистват и нарязват на ситни кубчета.
2. Към тях се добавят се захарта, сокът от лимона, 
канелата и малко ванилия, оставя се настрани.
3. Бисквитите се смилат/чупят наситно, 
след което се смесват хубаво с маслото, 
добавя се настърганата кора на лимона и се оформя блат.
*Отделя се малко количество - около 1/2 ч.ч. от сместа 
и се добавя към изцедената на по-късен етап ябълкова смес.*
4. Бисквитената смес се разпределя равномерно в тарт тава.
5. Ябълковата смес се изцежда (сокът се запазва), 
смесва се с отделените бисквити и се добавя в тарт тавата.
6. За финал се оформя меко тесто от захарта, 
брашното и водата. Важно е да се спазят пропорциите, 
като грамове - 50:25:25.
7. Тестото се разточва и се режат лентички, 
които се редят най-отгоре на пая като решетка.
8. Печенето (отгоре и отдолу) е около 50 мин. на 180 градуса 
или докато тестото придобие златист вид. 
9. След като се извади от фурната, 
паят се намазва със студения ябълков сок, останал от сместа.

А, още докато е горещ, се сервира с топка ванилов сладолед.
Вкусотия!

*Отначало паят може да се реже по-трудно, 
но след като изстине, тестото се отпуска 
и не представлява трудност за ножа.

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)


Няма коментари