Питка


Необгохими продукти

300 мл. прясно мляко
800 гр. брашно
50 мл. олио
30 мл. масло
4 яйца
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 пак. суха мая
маково семе

Начин на приготвяне

1. Маята се шупва в топлото мляко и 1 ч.л. захар.
2. Брашното се пресява, добавят се 3 яйца, 
захарта, солта и мазнината.
3. След като маята вече е шупнала 
- изсипва се при брашното и се меси меко тесто.
4. Тестото трябва да почине около час на топло.
5. След това се оформят 12 еднакви части 
(всяка по около 80 гр.),
нареждат се в намаслена тавичка, 
намазват се с разбитото яйце (+ малко прясно мляко),
поръсват се с мак и се оставят на топло 
за около 3 часа или докато утроят обема си.
6. Питката се пече на 200 градуса за 20 мин. 
или на 180 градуса за около 30 мин.
7. След като се извади от фурната - се покрива с влажна кърпа.


* От цялата смес направих една питка и един хляб.
С хлебчето процедирах по същия начин, разликата беше, 
че оформих цяло продълговато парче.

Много меко и вкусно, топящо се в устата!

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)

Няма коментари