Необходими продукти
1 и 1/3 ч.ч. вода
1 пак. суха мая
1 с.л. мед
5 ч.ч. брашно
1 с.л. сол
1 с.л. розмарин
1/4 ч.ч. зехтин + още малко
сушени домати
сол "Малдон"
Начин на приготвяне
1. Затопляме малко водата.
2. Добавяме меда към нея и разбъркваме.
3. Следва маята и хубаво разбъркване.
4. Оставяме настрана за 15 мин. докато маята шупне.
5. Прибавяме пресятото брашно (3 и 1/2 ч.ч.)
и солта към водата.
6. Разбъркваме с дървена лъжица,
докато вече не се оформи лепкаво тесто.
7. Преместваме тестото на плот и започваме да го месим.
8. Тъй като е доста лепкаво,
добавяме още брашно (около чаша и половина)
на части, докато месим.
на части, докато месим.
9. След като вече имаме хубаво оформена тестяна топка,
я оставяме да втасва за около час и половина на топло,
като предварително я омазваме със зехтин навсякъде.
10. След като е удвоило двойно обема си,
разстиламе тестото с пръсти в намаслена тавичка със зехтин.
разстиламе тестото с пръсти в намаслена тавичка със зехтин.
11. Отново оставяме да втасва на топло за около 2 ч.
12. Преди да сложим тавата за печене,
правим дупки с пръст в тестото,
като не стигаме до дъното, а до средата на тестото.
13. Поръсваме отново с малко зехтин,
сол "Малдон" и розмарин.
сол "Малдон" и розмарин.
14. Печем в предварително загрята фурна
на 220 градуса за 20 мин.
15. След като извадим от фурната, отново поливаме със зехтин.
16. Оставяме да изстине върху решетка.
17. Накрая слагаме отгоре нарязани сушени домати.
Тавичката, която използвах беше правоъгълна,
с размери 20 см. на 30 см.
Фокачата е изключителна вкусна и ароматна!
Тавичката, която използвах беше правоъгълна,
с размери 20 см. на 30 см.
Фокачата е изключителна вкусна и ароматна!
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
Няма коментари