Козунак 2020


Необходими продукти

600 гр. брашно за козунаци
200 мл. прясно мляко
25 гр. жива мая
150 гр. захар
50 мл. олио
50 гр. масло
3 яйца
1 жълтък
кората на 1 лимон
есенция ванилия
20 гр. сурови бадеми



Начин на приготвяне

1. Маята се натрошава в купа.
2. Добавя се леко затопленото прясно мляко,
    1 с.л. от захарта и 5 с.л. от брашното.
3. Всичко това се разбърква хубаво на каша
    и се оставя настрани за около 10-15 мин., докато шупне.
4. Брашното се пресява 2 пъти.
5. Яйцата се разбиват хубаво със захарта.
6. Към тях се добавят няколко капки от есенцията, 
    както и мекото масло и лимоновата кора.
7. След като маята вече е шупнала,
    сместа се разбърква хубаво и се добавя към яйцата.
8. Всичко това се разбърква добре с дървена лъжица, 
докато маслото се разтопи.
9. Добавя се поетапно брашно към сместа, 
разбърква се непрекъснато.
10. Оформя се меко тесто (леко лепкаво),
      (когато го пуснете от високо на масата, 
не трябва да губи формата си, а да стои стегнато).
11. Загряват се 25 мл. олио 
и се започва вкарването му в тестото.
12. Тестото се оформя в правоъгълна форма,
      с помощта на пръсти и кокалчета,
      след което се поръсва с малко от мазнината
      и се започва едно прегъване 
с леко издърпване първо от ляво,
      след това от дясно, от горе и от долу.
13. По този начин се намасляват пръстите непрекъснато,
Прегъва се и се издърпва като след всяко прегъване,
тестото се разстила с пръсти и така не остават ръбчета
      и мазнината се поема както трябва.
14. При прегъването може да издърпвате леко тестото
      така ще видите и заформящите се конци.
15. След като цялата мазнина е усвоена,
      тестото се оставя на топло да втаса за 3 часа.
      Покрито е със стреч фолио.
16. Когато е утроило обема си е време за оформяне.
17. Тестото излиза около 1100 гр., разделя се на 4 равни части,
      всяка от които тежащи по 275 гр.
18. Всяка топка се размесва за няколко секунди, 
     след което се оформя на фитил, като се трие с длани в плота.
     Тук идват на помощ останалите 25 мл. затоплено олио.
19. След като се получи с дължина около 30 см.,
      тестото се усуква в двете противоположни посоки.
20. Така се процедира с всички фитили.
21. Идва ред на плетката.
22. Върху хартия за печене се поставят два фитила,
      отгоре върху тях - другите два - получава се кръст,
      между долните и горните фитили трябва да има 
около 0,5 см. разстояние.
23. Най-горната част (долен ляв фитил) 
се мести по часовниковата стрелка надясно
      като се пада върху горната част на другия фитил, 
      следва средният образувал се фитил, 
      който отива надолу и се качва върху вторият горен,
      средният долен отива надясно отново, 
средният образувал се, се качва нагоре.
24. След като веднъж сме завъртели по часовниковата стрелка,
       започваме същата процедура, но наобратно.
25. За да завършим плетката 
- подпъхваме останалите крайчета отдолу.
26. Оставяме козунака да втаса за час и половина.
27. Преди да го сложим във фурната (на по-ниска решетка), 
      намазваме с 1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко,
      слагаме намокрените и наситнени бадеми отгоре,
      поръсваме с 2 с. л. захар и печем за 45 мин. 
на 180 градуса като след 20-тата слагаме 
хартия за печене отгоре, за да не изгори.
*Все пак всяка фурна е различна, така че го наблюдавайте.
28. След като се изпече, козунакът се оставя 
малко да поизстине, след което се отстранява хартията 
за печене и се пренася върху решетка.
29. Когато е изстинал, се завива със стреч фолио. 

Изключително мек и ефирен, много вкусен и ароматен!
Ако обичате по-сладко препоръчвам да го направите 
с шоколад или конфитюр или може да добавите 
течен подсладител (не захар, за да не натежава, 
а да остане чудесно мек и въздушен).

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

:)

2 коментара

  1. Светъл Великден! Нека има здраве, благоденствие и радост в домът ви! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници! Живот, здраве и много любов! :)

      Изтриване