Та-даааам!
Торта за моят 25-ти рожден ден!
Прекрасна, ягодова розова феерия.
От известно време много ми се искаше да направя спаначена торта.
Мислих, чудих се как да направя, запретнах ръкави и започнах.
Всичко добре, до момента в който не я разрязах и видях,
че блатовете са недопечени и не стават за ядене. :( :( :(
Та така... моята любяща половинка реши,
че няма как да отпразнуваме без торта и се запретна за работа!
От него тортата, от мен - снимките! :)
Вече доволни, наядени и щастливи,
отпразнували четвърт века ми,
споделяме рецептата!
Необходими продукти
За блатовете:
300 гр. сладко от диви ягоди
есенция ванилия
250 гр. захар
300 гр. брашно
100 гр. масло
7 яйца
За крема:
300 гр. масло
300 гр. крема сирене
100 гр. пудра захар
За пюрето от ягоди:
300 гр. пресни ягоди
50 гр. захар
1 лимон
1 лимон
вода
Начин на приготвяне
За блатовете:
1. Разделяме белтъците от жълтъците.
2. Жълтъците се разбиват със 125 гр. захар докато побелеят.
3. Белтъците се разбиват с останалите 125 гр. захар до меки връхчета.
4. Жълтъците се добавят при белтъците
и сместа се разбърква внимателно с шпатула.
5. Добавя се пресятото брашно на части, след което и ванилията.
6. Накрая се добавя разтопеното масло и се разбърква до хомогенност.
7. Сместа се разделя на 5 равни части
и всяка част се пече върху хартия за печене
на 180 градуса до златисто.
8. След като са изпечени, блатовете се оставят
върху хартия за печене, поръсена с пудра захар.
върху хартия за печене, поръсена с пудра захар.
За пюрето от пресни ягоди:
1. Почистваме ягодите, нарязваме ги на ситно.
2. Готвим ги в касерола с 50 гр. захар и малко вода
(2 пръста над ягодите).
3. След като заври, отделяме една част от сиропа за напояване
и изстискваме 1 лимон там,
и изстискваме 1 лимон там,
а сместа се редуцира за около 30 мин.
4. След като се редуцира, плодовете се намачкват
и сместа се добавя към едната част от крема.
За крема:
*Всички продукти за крема трябва да са със стайна температура!
1. Разбиваме маслото за около 5 мин. - до побеляване.
2. Добавяме пудрата захар и продължаваме да разбиваме.
3. Докато разбиваме, добавяме крема сиренето
- разбиваме до хомогенност.
4. Готовият крем разделяме на 2 части
като в едната добавяме пюрето от пресни ягоди.
Сглобяване:
1. Всеки блат напояваме със сиропа от ягоди.
2. Започваме да редуваме блатовете и различните кремове
като по средата слагаме и сладкото от диви ягоди.
3. Накрая измазваме тортата с ягодовия крем.
Тортата става разкошна - много лека, свежа и вкусна!
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
Няма коментари