Прасковки


Необходими продукти

2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
1 яйце
мармалад от вишни
захар за овалване
сладкарска боя - жълта и червена

Начин на приготвяне

1. Смесваме содата с киселото мляко и изчакваме да шупне.
2. Разбиваме яйцето със захарта до побеляване.
3. Прибавяме вече шупналото мляко към яйчената смес.
4. Добавяме олиото и брашното.
5. Замесваме тесто, което оставяме да почине 30 мин.
6. Оформяме малки топчета (общо 40 бр.), 
с големината на орех,
    подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене
като ги сплескваме леко с пръст надолу.
7. Печем на 180 гр. за около 15 мин*.
8. След като са изпечени и поизстинали,
     започваме да ги дълбаем с остър нож от долната страна.
9. Трохите смесваме много добре с мармалада (4 с.л.).
9. Приготвяме 2 чаши с 2-те различни бои**, 
както и съд с малко захар за овалване.
10. Слепваме 2 по 2 бисквитките 
и ги топваме първо в единия, 
след това и в другия цвят като непосредствено 
след това ги овалваме в бяла кристална захар***.
11. Оставяме прасковките да престоят една нощ 
и след това консумираме.

* Може да разберем, че сладките са готови, 
когато са побелели отгоре и леко надути, 
а отдолу са твърдички и леко златисти.

** Боите, които използвах, разтворих в малко количество вода,
както беше написано на пакетчето,
след което топвах всяка от сладките и в двете 
- така хем се оцветяват, хем се напояват и става сочни.

*** Когато прехвърляте меденките от боята към захарта, 
подръжте ги малко във въздуха, 
за да падне излишното количество вода 
и да може захарта да полепне добре без да се слепва.

Прасковките стават точно 20 бр., изключително вкусни,
напомнящи онзи вкус - на детството! 


P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

:)


Няма коментари