Необходими продукти
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода
1 яйце
мармалад от вишни
захар за овалване
сладкарска боя - жълта и червена
Начин на приготвяне
1. Смесваме содата с киселото мляко и изчакваме да шупне.
2. Разбиваме яйцето със захарта до побеляване.
3. Прибавяме вече шупналото мляко към яйчената смес.
4. Добавяме олиото и брашното.
5. Замесваме тесто, което оставяме да почине 30 мин.
6. Оформяме малки топчета (общо 40 бр.),
с големината на орех,
подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене
като ги сплескваме леко с пръст надолу.
7. Печем на 180 гр. за около 15 мин*.
8. След като са изпечени и поизстинали,
започваме да ги дълбаем с остър нож от долната страна.
9. Трохите смесваме много добре с мармалада (4 с.л.).
9. Приготвяме 2 чаши с 2-те различни бои**,
както и съд с малко захар за овалване.
10. Слепваме 2 по 2 бисквитките
и ги топваме първо в единия,
след това и в другия цвят като непосредствено
след това ги овалваме в бяла кристална захар***.
11. Оставяме прасковките да престоят една нощ
и след това консумираме.
* Може да разберем, че сладките са готови,
когато са побелели отгоре и леко надути,
а отдолу са твърдички и леко златисти.
** Боите, които използвах, разтворих в малко количество вода,
както беше написано на пакетчето,
след което топвах всяка от сладките и в двете
- така хем се оцветяват, хем се напояват и става сочни.
*** Когато прехвърляте меденките от боята към захарта,
подръжте ги малко във въздуха,
за да падне излишното количество вода
и да може захарта да полепне добре без да се слепва.
Прасковките стават точно 20 бр., изключително вкусни,
напомнящи онзи вкус - на детството!
P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
:)
Няма коментари