Сиренки

 Необходими продукти

250 мл. прясно мляко
120 мл. олио
180 гр. кисело мляко
700 гр. брашно
1 пак. суха мая (7 гр.)
1 яйце
1 с.л. захар
1 с.л. сол

За плънката:

250 гр. сирене
100 гр. кисело мляко
1 яйце

За намазване:

1 жълтък
1 с.л. олио
маково семе

Начин на приготвяне

1. Прясното мляко се затопля. 
2. Към него се добавят маята и захарта и се оставя настрани докато шупне.
3. След като маята шупне, прясното мляко се изсипва в голяма купа,
    добавя се киселото мляко, олиото, солта и яйцето. Разбърква се добре.
4. След като сместа е хомогенно разбита, се добавят 300 гр. пресято брашно.
5. Следва бъркане с дървена лъжица и след това още 400 гр. пресято брашно.
6. Замесва се меко тесто. Вероятно тестото ще лепне, 
    така че може да добавите още 100-150 гр. брашно за доомесване.
7. Готовото тесто трябва да е меко и съвсем леко лепкаво, 
    оформя се в кръгла форма, намазнява се с малко олио 
и се оставя да втаса на топло за час, покрито с фолио и кърпа отгоре.
8. Сместа за плънката се приготвя като към яйцето се добавят 100-те гр. 
кисело мляко и натрошеното сирене. Всичко се обърква добре.
9. След като тестото е втасало, се разрязва на 18 равни части 
    (при мен бяха по около 80 гр. всяка).
10. Всяко топче се моделира с ръце като се поразпъва с пръсти, за да се получи кръг,
      в центъра на който се поставя от плънката. След това се прави сгъването 
     (двата края от лявата страна се загъват към средата, 
     след което същото нещо се повтаря и от дясната страна, 
следва долния край към средата
     и накрая горния край към средата, за да се получи едно сгънато квадратче.
11. След като всички сиренки са готови и наредени в тава, покрита с хартия за печене, 
      се намазват с разбит жълтък и малко олио, поръсват се с маково семе.
12. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35 мин.
     (Ако ви се стори, че покафеняват бързо, покрийте ги с хартия за печене.)
13. След като се изпекат и са още горещи, завийте ги с мокра кухненска хартия 
 и покрийте с кърпа отгоре.

Единствено бих добавила намазване с масло преди слагане на плънката в тестото,
както и още докато са топли, току що извадени от фурната!

Каквото и да решите, няма да сгрешите!

P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!

Няма коментари