Сиропирани охлювчета


Необходими продукти

500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца
1 жълтък
1/2 ч.ч. прясно мляко
4-5 с.л. олио
7 гр. суха мая

За сиропа

1 и 1/2 ч.ч. вода (2 ч.ч.)
1 и 1/2 ч.ч. захар (2 ч.ч.)

Начин на приготвяне

1. Затопляме млякото, добавяме захарта,
    маята, разбъркваме и оставяме да шупне.
2. Пресяваме брашното, добавяме солта,
    2 с.л. олио, 2-те яйца и вече шупналата мая.
3. Размесваме тесто, което разделяме на 4 части,
    всяка от които - 180 гр.
4. След като вече тестото ни е готово,
    поставяме в намаслена тенджера 4-те части,
    които сме сплескали леко с длани, 
    за да се получат като питки с големината на длан,
    намасляваме ги и завиваме с прозрачно фолио.
5. Аз ги оставих на стайна температура за 2 часа,
    след това размесих малко и прибрах в хладилник, 
    за да изпека на другия ден.
    Сутринта ги размесих отново,
    пак оставих да втасат на стайна температура.
6. Разточваме всяка част на лист с дебелина около 1 см.
7. След като първата част е разточена
във формата на овал, 
    намасляваме с малко олио,
    отгоре поставяме още една разточена част,
    намасляваме и нея отгоре.
8. Завиваме на рулце и режем парчета,
    дебели колкото пръста ви.
9. По същия начин процедираме и с другите 2 части.
10. Подреждаме парчетата в намаслена тава,
      оставяме да втаса отново,
      намазваме с разбит жълтък + малко прясно мляко,
      печем на 180 градуса до златисто,
      предварително загрята фурна.
11. Оставяме баницата да изстине напълно,
      поръсваме с канела.
12. Заливаме я с горещ сироп от вода и захар,
       еднакво количество. (2:2) или (1 и 1/2:1 и 1/2)
       и няколко капки есенция ванилия.

* Оставете тестото в топла стая, за да втаса,
   ако е студено, загрейте фурната добре,
   изключете я и пъхнете тестото там,
   или включете фурната на 30-40 градуса,
   поставете тестото там. 

Ако обичате кокос,
може да поръсите отгоре със стърготини,
орехи, бадеми
или каквото желаете! :)

Да ви е сладко! :)


P.S. Заповядайте в моята сладка Фейсбук група - тук.
       ... защото всичко, от което се нуждаем е любов ...
А, знаем, че няма по-искрена любов от тази към храната, нали?!
 :)